Gebrek aan Vertrouwen

Ieder team loopt het risico op het ontwikkelen van Vijf Frustraties van Samenwerken die de kwaliteit van de samenwerking bedreigen en daarmee dus ook het bereiken van het doel van een team.
Samenwerken begint met vertrouwen en laat dat nu juist de eerste Frustratie zijn. Hoe goed kan je samenwerken als je elkaar niet vertrouwd en je je niet veilig genoeg voelt om voor je mening uit te komen.
Het is dus een goed idee om tijd te besteden aan het elkaar te leren kennen en op die manier een basis voor vertrouwen te krijgen.
Hoe goed ken je je collega's?
In ieder team waar jij onderdeel van bent moet je samenwerken met anderen. Gaat dit altijd goed of kost het je soms best veel energie?
Hoe goed ken je al je collega’s, teamgenoten of medestudenten? Weet je waar ze vandaan komen, hebben ze kinderen, broers of zussen? Wat vinden ze belangrijk? Waar zijn ze goed in en waarin juist niet? Hebben ze jou wel eens om hulp gevraagd?
En jij, heb jij hun weleens om hulp gevraagd bij iets wat jij moeilijk vond? Durf je dit echt toe te geven? En nu niet te snel “Ja” zeggen want dan is de vervolgvraag “Echt waar?”
Voel jij je op je gemak binnen de groep?
Vaak moeten we samen werken met mensen die we eigenlijk niet echt kennen. Een hand geven en je voorstellen is een mooi begin, maar wie is dat dan eigenlijk waar je ineens voor een deel van afhankelijk bent?
Het is normaal dat je niet meteen het achterste van je tong laat zien! Even de kat uit de boom kijken en tegelijk je positie binnen de groep veilig stellen zijn normale reacties van ieder mens.
En ook al ken je iemand al langer, dan nog is het niet makkelijk om je fouten toe te geven.
Vertrouw je elkaar?
Zit je in een team, waar het niet gebruikelijk is om je fouten toe te geven. Waar mensen vaak een rol spelen en bang zijn om af te gaan als ze hulp vragen. Waar complimenten niet altijd oprecht zijn en feedback meer voelt als afbranden. Waar jij je niet helemaal op je gemak voelt en niet iedereen binnen je team vertrouwt?
Dan ben jij onderdeel van een team dat last heeft van de eerste frustratie: Gebrek aan Vertrouwen.
Wat is Vertrouwen?
Als we het hebben over vertrouwen kunnen we alle kanten op gaan. In het kader van Samenwerken is Vertrouwen:
‘Weten en voelen dat binnen de groep de intenties van iedereen oprecht zijn. Er is geen reden om bang, bezorgd of beschermend te zijn over de groep. Iedereen binnen de groep durft zichzelf kwetsbaar op te stellen.”
Iedereen is anders dus ook voor iedereen is verrouwen anders. Wat heb je nodig?
Hoe herken ik een Gebrek aan Vertrouwen?
Net als iedereen kan ook jij naar je team kijken en vaststellen in welke mate jouw team gevaar loopt op deze frustratie. Jij bent de belangrijkste graadmeter. Kijk eens rond, observeer en luister naar je gevoel en vertrouw jezelf.
Er zijn een aantal symptomen die je wel vaker ziet en die je kunnen helpen.
- Groepsleden durven eigen zwakheden niet toe te geven.
- Fouten worden verborgen en verzwegen voor elkaar.
- Teamleden aarzelen om hulp te vragen en aan te bieden.
- Feedback wordt nauwelijks gegeven.
- Groepsleden hebben snel hun mening en conclusies klaar.
- Er wordt geen of te weinig gebruik gemaakt van elkaars vaardigheden.
- De sfeer binnen het team is niet optimaal.
- Vergaderingen wordt beschouwd als tijdsverspilling en teamleden hebben vaak iets anders te doen.
Als deze vraag je nu door het hoofd speelt dan is dit het juiste moment om contact op te nemen. In een vrijblijvend kennismakingsgesprek maken we een korte diagnose van team en kijken we wat je volgende stap kan zijn.