No module Published on Offcanvas position

Nieuws en Inspiratie

Tegenwoordig is dit een vraag die mij wel vaker gesteld wordt. Het is dan ook steeds meer een uitdaging. Echt oprechte aandacht en ruimte geven aan elkaar, hoe vaak maak je dat nog mee? Het is een basis voor iedereen die samen iets wil bereiken.


Kunnen we nog open en eerlijk in gesprek zijn met elkaar?

Vroeger was alles beter

Vroeger was echt niet alles beter, maar wellicht wel overzichtelijker en makkelijker. Als je jong was luisterde je naar je ouders, je deed wat ze vertelde. De wereld was kleiner, meer hiërarchisch ingericht. Respect had je voor de dokter, de leraar, de burgemeester. Had je ergens geen verstand van dan accepteerde je dat.
Niemand had nog gehoord van feedback en complimenten. Je deed wat je moest doen en waar je voor betaald werd.

En hoe is het nu?

De wereld is groter en via de smartphone in je hand is die altijd binnen handbereik. We kunnen veel over de wereld zeggen tegenwoordig, hiërarchie en respect zijn niet meer vanzelfsprekend.

Kennis zoals we vroeger hadden is minder waard geworden. Sociale vaardigheden zijn belangrijker dan ooit. Je moet je laten zien, je moet je laten horen, de rest komt later wel. Het gevolg is dat we allemaal steeds in een soort verbale vechtstand staan.

Maakt dat ons gelukkig?

Ik vraag me af of deze verbale vechtstand ons nu echt gelukkiger maakt. Het zorgt in ieder gevalniet voor de beste resultaten als we samen iets willen bereiken. Het heeft een directe impacht op de bekende 5 Frustraties van Samenwerken
Terug naar de vraag waar ik mee begon. Open en eerlijk met elkaar in gesprek gaan vraagt een zekere kwetsbaarheid. Praten, denken en reflecteren over moeilijke onderwerpen zoals ervaringen, emoties, gevoelens en onzekerheden zorgen voor een veilige gedeelde kwetsbaarheid.

Het is makkelijk gezegd, dat wel, toch zijn er aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.

  • Geef het goede voorbeeld.
  • Je kan niemand dwingen.
  • Neem de tijd voor het creëren van een veilige omgeving.
  • Het moet van twee kanten komen.
  • Vergeet niet te lachen.

Het gaat niet van de ene op de andere dag, zoiets heeft tijd nodig, dus start met onderwerpen van algemene aard en ga daarna steeds wat dieper. Op die manier vind je elkaar op een andere en opener niveau. Je zult merken dat iedereen zich steeds veiliger gaat voelen in het bijzijn van elkaar en dat het echte gesprek steeds makkelijker gevoerd gaat worden.

 

Aanmelden inspiratiebrief

Contact

Tel. 06 83648246
www.edtct.nl


Volg ons op Social Media

Algemene Informatie

Aanmelden Inspiratiebrief
Algemene Voorwaarden
Privacyverklaring
KVK nummer: 70425574
BTW nummer: NL001672631B18


Inspiratiebrieven

Inschrijven inspiratiebrief