No module Published on Offcanvas position

Nieuws en Inspiratie

begroeten zonder ongemak
Inspiratiebrief
10-08-2020

Als straks de vakantieperiode weer achter de rug is en we een vreemd eerste half jaar kunnen afsluiten vanwege de Corona perikelen komt een andere vraag om de hoek kijken.

Als we samen weer meer naar kantoor kunnen gaan, hoe gaan we elkaar dan begroeten?


Begroeten zonder ongemak

Hoe gaan we elkaar begroeten zonder ongemak

Veel culturen hebben verschillende gewoonten om elkaar te begroeten als je elkaar tegenkomt. In onze samenleving schudden we elkaar de hand, geven een boks of een omhelzing, eventuaal aangevuld met twee of drie kussen op de wang.

Het is duidelijk dat dit soort begroetingen niet op een afstand van anderhalve meter kan.

Het is toch vreemd, ik merk het ook, je komt iemand tegen, je stelt jezelf voor maar krampachtig hou je je hand bij je. Het ongemak in zo’n eerste moment ebt wel weg, maar ik vind het geen fijn gevoel.
Als samenleving zullen we op zoek moeten gaan naar een nieuwe vorm. Als team kan je dit ook met elkaar afspreken zodat het minder ongemakkelijk gaat voelen.

Gelukkig hoeven we geen moeilijke rituelen te gaan verzinnen. Om ons heen zijn er al verschillende begroetingen aanwezig die je op afstand kunt doen zonder fysiek contact.

 • Een korte zwaai

  Je komt elkaar tegen en in plaats van een handdruk zwaai je kort op schouderhoogte naar elkaar.  Gevoelsmatig vind ik dit iets voor een informele setting of vriendengroep.
 • De buiging

  Dit is de Japanse variant, je gaat stil staan, je voeten naast elkaar en vanuit een stramme rug buig je je hoofd en schouders wat naar voren. Je kunt ook alleen je hoofd bewegen.
  In het Oosten zie je ook dat hoe groter het sociale verschil tussen personen hoe dieper de buiging gaat. Hoe mooi wellicht ook stel ik voor om dat aspect achterwege te laten.
 • De hand op het hart, eventueel aangevuld met een korte hoofdknik.

  Het lijkt wel wat op de vorige versie, maar het heeft een wat meer ceremoniële uitstraling. De hand zou ik open op het hart leggen en niet gesloten als een vuist. Die laatste heeft toch een wat hardere uitstraling.

Ik weet zeker dat er veel andere opties zijn, maar het is belangrijk om iets te hebben waar we allemaal ons goed bij voelen.

Er is in ieder geval één pluspunt! Met Nieuwjaar zal er geen discussie zijn of en hoe vaak je moet zoenen om elkaar de beste wensen te geven.

Aanmelden inspiratiebrief

 

 

Contact

Tel. 06 83648246
www.edtct.nl


Volg ons op Social Media

Algemene Informatie

Aanmelden Inspiratiebrief
Algemene Voorwaarden
Privacyverklaring
KVK nummer: 70425574
BTW nummer: NL001672631B18


Inspiratiebrieven

Inschrijven inspiratiebrief