No module Published on Offcanvas position

Nieuws en Inspiratie

Inspiratiebrief

02-09-2019

Vanochtend las ik in de krant de verhalen over de problemen bij het Forum van Democratie. Later kwam ik de perikelen tegen van de brexit.
Terwijl ik dit las bedacht ik dat iedereen toch hetzelfde doel heeft. Het beste voor Nederland en het beste voor het Verenigd Koninkrijk. En toch gaan ze rollend over straat. Wat zegt dat over een samenwerking? Die is beperkt, doordat de gesprekken en discussies gevoerd worden vanuit politieke perspectieven. Voor sommige persoonlijk, voor andere vanuit een overtuiging, en je ziet wat voor gevolgen dat heeft.

Hoe sta jij in jouw overtuigingen en op welke manier heeft dat invloed op jouw manier van Samenwerken?

Met vriendelijke groet,

Edwin Dekkers


Politieke spelletjes zijn funest voor de teamdynamiek.

discussie vanuit politieke inzichten

 

 

Binnen een team zijn politieke spelletjes funest voor de samenwerking en het behalen van de resultaten. Vaak is een dubbele agenda aanwezig, het doel van het team is niet hetzelfde als het individuele doel. Op zich is dit nog niet direct een probleem. Maar als de persoonlijke doelen belangrijker gevonden gaan worden dan het teamdoel, dan heb je een probleem. 

Dit heeft op diverse niveaus een impact op de dynamiek binnen de groep.

 

Vertrouwen

Binnen een groep zal vertrouwen aanwezig moeten zijn om goed te kunnen presteren. Vertrouwen dat alles wat gedaan wordt in het teken staat van het gezamenlijk doel. Als een van de teamleden een dubbele agenda heeft dan schaadt dat het vertrouwen en daarmee de basis van het team.
 

Conflicten en discussies

Conflicten zijn goed voor de relaties en zorgen ook dat de kwaliteit van besluiten beter zijn. Open en eerlijk het gesprek aangaan is een uitdaging. Als het doel dan niet voor iedereen hetzelfde is, en dat hoef je nog niet altijd te weten, dan zal de discussie gefrustreerd worden. Wat zegt dat over het resultaat?
 

Betrokkenheid en Verantwoordelijkheid

Het hangt helemaal af in hoeverre de persoonlijke en gezamenlijke doelen in overeenstemming zijn met elkaar. Liggen deze echt uit elkaar dan zal je merken dat iedereen zijn eigen ding doet en een vechtcultuur ontstaat. De personen die voor het teamdoel gaan lopen het risico om gefrustreerd te worden en dreigen af te haken.
Elkaar aanspreken heeft weinig zin, want het komt toch niet aan.
 

Ik doe niet aan politiek!

Iedereen doet aan politiek, iedereen heeft voor zichzelf een beeld van wat persoonlijk gewenst is.
Voor het vertrouwen binnen het team is het goed om hier eerlijk over te zijn. De vraag die iedereen zich zal moeten afvragen is of je je kunt scharen achter het gezamenlijke doel, ook als het niet helemaal strookt met je persoonlijke doelen. Als dat niet het geval dan moet je de vraag stellen of er wel sprake is van een team.

Aanmelden inspiratiebrief

tijd en plaats voor reflectie over jouw eigen standpunten

Waar sta jij voor?

Wat zijn jouw ideeën? Wat zijn jouw overtuigingen? Wat zijn jouw doelen?

Conflicteren deze met gezamenlijke ideeën, overtuigingen en doelen?

Politiek

De wijze waarop in samenlevingen de belangentegenstellingen van groepen en individuen tot hun recht komen.

 

Contact

Tel. 06 83648246
www.edtct.nl


Volg ons op Social Media

Algemene Informatie

Aanmelden Inspiratiebrief
Algemene Voorwaarden
Privacyverklaring
KVK nummer: 70425574
BTW nummer: NL001672631B18


Inspiratiebrieven

Inschrijven inspiratiebrief