No module Published on Offcanvas position

Nieuws en Inspiratie

Inspiratiebrief

03-06-2019

Als we iemand voor de eerste keer ontmoeten dan hebben we binnen enkele momenten een eerste indruk klaar.
Of dat ook klopt is een tweede en wordt niet altijd gecontroleerd. En daar zijn dan ineens de vooroordelen waarmee je tegen die persoon aankijkt.

In hoeverre is dat eerlijk?

Als je hier eens bij stil staat, hoe mooi en uitdagend kan het dan zijn om het gesprek aan te gaan en te kijken wat er achter die eerste indruk, daadwerkelijk is. Bij de ander, maar zeker ook bij jezelf.

Edwin Dekkers


Wat is de eerste indruk die jij achterlaat?

Wat is mijn eerste indruk?

70% van onze communicatie is non-verbaal. Zelfs als je stil bent dan ben je nog druk bezig met communiceren. Iedereen is daar mee bezig.

Alle ontvangen boodschappen stoppen we snel door het filter van onze persoon. Dat filter is opgebouwd uit ervaringen, inzichten, gevoelens, emoties, aangevuld met de waarden en normen vanuit onze opvoeding en cultuur.

Als we iemand voor de eerste keer ontmoeten is de uitkomst van het proces hierboven een volledige aanname, de eerste indruk.

De eerste indruk

Deze is belangrijk, want ongemerkt heeft deze grote invloed op het verdere verloop van de interactie. Is deze niet optimaal dan kan je zomaar een potentiële droomvrouw, of man, laten gaan. Maar ook de ideale sollicitant heeft geen schijn van kans meer. Het voorstel is bij voorbaat afgeschreven.

Soms wordt ook gelet op gedrag, ben je behulpzaam, of galant, laat je anderen uitspreken en ga zo maar door. Op deze manier wordt bewust een eerste indruk gecreëerd.  Vooral recruiters hebben hier een handje van, maar hoe eerlijk is dat? Iemand is zenuwachtig en geeft signalen af die wellicht niet echt bij hem passen.

De kracht van de eerste indruk

Deze is groot en dus is het bewust hiervan zijn belangrijk. Hoe kom jij over op anderen? Het is best wel eng om dat te vragen, want je zet de emotionele deur wagenwijd open. Eens, maar je moet dit ook niet vragen aan mensen die je al kent. Nee, wildvreemde mensen, ook een uitdaging, maar die geven jou echt hun eerste indruk over jou.

Als jij dan weet hoe je over komt, dan kan je er ook wat mee doen.

Aanmelden inspiratiebrief

Laat je eens spiegelen door mensen die jou niet kennen.

Jouw eerste Indruk

 

Het vraag een beetje durf van je, maar het levert veel waardevolle inzichten op, ga op zoek naar de indruk die jij achterlaat.

Je kan dit in gesprek doen, maar je kan de antwoorden ook op laten schrijven zodat je ze later kan bekijken.

Zet een aantal vragen over jou op papier of een bord. Welke vragen het zijn mag je zelf weten.
Enkele ideeën zijn bijvoorbeeld mijn leeftijd?, mijn naam?, mijn sociale status?, mijn hobby?, mijn favoriete vakantie?, mijn auto?, wek ik vertrouwen?, Hoe zou u mijn uitstraling omschrijven?, etc.

Geef iedereen even tijd om na te denken en laat iedereen de antwoorden opschrijven.

De volgende stap is dat ze jou de antwoorden vertellen. Als je meerdere mensen hebt dan kan je het wat afwisselen. Vergeet niet te vragen waarom ze dat denken.

Hierna mag je lekker de waarheid vertellen.
Neem alle indrukken mee om later nog eens na te lezen.

Wat verbaasd je? Wat doet dat met je? Wat zou jij willen veranderen?
Goede vragen om over na te denken. Als je daar een keer van vrijblijvend van gedachten over wilt wisselen laat het me dan weten.

Verwonderen

Laat je verwonderen door een ander.
 

  • je hebt meer vragen hebt dan antwoorden,
     
  • je meer luistert dan praat,
     
  • je meer nuttige kennis over de ander opdoet,
     
  • je de ander echt beter leert kennen.

Verwonder je als een arend die op grote hoogte rondvliegt.

Contact

Tel. 06 83648246
www.edtct.nl


Volg ons op Social Media

Algemene Informatie

Aanmelden Inspiratiebrief
Algemene Voorwaarden
Privacyverklaring
KVK nummer: 70425574
BTW nummer: NL001672631B18


Inspiratiebrieven

Inschrijven inspiratiebrief