No module Published on Offcanvas position

Nieuws en Inspiratie

Ieder team loopt het risico op Vijf Frustraties* die de kwaliteit van de samenwerking bedreigen en daarmee dus ook het bereiken van het doel van het team. Ik heb het niet alleen over je werk, maar ook over sportteams, vrijwilligersorganisaties, studentenwerkgroepen en alles wat daar tussen zit.


alt intro

Vaak wordt gedacht dat conflicten binnen een team betekent dat het team slecht functioneert. Dit is een misvatting, zolang iedereen respectvol is en de conflicten maar gaan over de belangrijke onderwerpen voor het team.

De tweede Frustratie is dan ook Angst voor Conflicten

Frustratie 2 Angst voor Conflicten

Iedere samenwerking heeft conflicten nodig om te kunnen groeien, maar meestal zijn conflicten taboe en worden zoveel mogelijk vermeden.  Belangrijk is om het verschil te begrijpen tussen de productieve ideologische meningsverschillen en negatieve conflicten over persoonlijke en politieke of strategische meningsverschillen. Deze zijn erg destructief voor je team.

Productieve conflicten gaan over ideeën en concepten en kunnen erg emotioneel aanvoelen maar hebben geen persoonlijke aanvallen in zich.

Hoe hoger je in een organisatie komt hoe harder er gewerkt wordt aan de eensgezindheid. Het gevaar is dat de echt belangrijke problemen worden vermeden. Het is bijna grappig, maar juist het vermijden van conflicten zorgt dat gevoelens binnen het team gekwetst worden. En daarmee een tikkende tijdbom worden voor de samenwerking.

Conflicten kosten tijd!

Conflicten kosten tijd, ja, en dat is een investering in de efficiency en effectiviteit van het team. Gezonde discussies lossen belangrijke problemen op. De tijd die je kwijt bent met het bespreken en overleggen verdien je dubbel en dwars terug doordat je niet steeds hetzelfde probleem tegen komt.

Hoe herken ik Angst voor Conflicten?

Doe een stapje terug en kijk naar het team.  Observeer, luister naar je gevoel en vertrouw jezelf.

Een team dat aan deze frustratie lijdt kan je herkennen aan een aantal symptomen:

  • De vergaderingen zijn saai en vervelend en dezelfde problemen komen steeds terug.
  • Politieke discussies en persoonlijke aanvallen om gelijk te krijgen worden toegestaan.
  • De belangrijke controversiële onderwerpen voor het succes van het team worden vermeden.
  • Een schijn van eensgezindheid wordt opgehouden.
  • Het lukt niet om iedereen hun inzichten en ideeën vrijuit te laten delen.

Interessant is dat juist de wens om elkaar te beschermen vaak zorgt dat gezonde conflicten in de kiem gesmoord worden.

Wat kan ik doen?

Positief omgaan met conflicten kan je als team leren. Het is belangrijk dat iedereen binnen het team beseft wat een conflict persoonlijk met hen doet.

Een optie kan zijn om binnen het team bij tourbeurt iemand aan te wijzen die conflicten opspoort en bespreekbaar maakt. Hier is moed en vertrouwen voor nodig.

De rol van de leider is Cruciaal!

De teamleider zal zich terughoudend moeten opstellen als hun teamleden conflicten aangaan. Geef het tijd en laat de oplossingen natuurlijk ontstaan. Let alleen op dat er geen persoonlijke aanvallen zijn. Lastig want het voelt alsof je de controle kwijt bent en dat is dus een uitdaging.

Hoe zit het nu met mijn team?

Als deze vraag je nu door het hoofd speelt dan is dit het juiste moment om contact met mij op te nemen. In een vrijblijvend kennismakingsgesprek kan ik je meenemen in een korte zelfdiagnose van je eigen team.

Aanmelden inspiratiebrief

Contact

Tel. 06 83648246
www.edtct.nl


Volg ons op Social Media

Algemene Informatie

Aanmelden Inspiratiebrief
Algemene Voorwaarden
Privacyverklaring
KVK nummer: 70425574
BTW nummer: NL001672631B18


Inspiratiebrieven

Inschrijven inspiratiebrief